J. FIGEĽ: Ficova vláda by mala efektívne a transparentne využívať eurofondy

01.05.2012 Bratislava

Bratislava 1. mája (TASR) - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) by mala efektívne a transparentne využívať európske fondy pre modernizáciu krajiny a rast zamestnanosti, pre rozvoj zaostávajúcich regiónov a pre celkový hospodársko-sociálny rozvoj. Uviedol to predseda KDH a bývalý Hlavný vyjednávač pre vstup Slovenska do EÚ Ján Figeľ vo vyhlásení k 8. výročiu integrácie. Pripomenul v ňom, že v rámci prebiehajúcich rokovaní o budúcom sedemročnom rozpočtovom výhľade EÚ má Slovensko šancu získať spolu vyše 14,2 miliardy eur, teda najvyššiu finančnú pomoc v prepočte na obyvateľa spomedzi krajín Dvadsaťsedmičky.

Osem rokov členstva v EÚ prinieslo podľa neho Slovensku stabilitu a rozvoj, a to aj napriek všetkým medzinárodným a globálnym problémom. "Kým do únie vstupovala Slovenská republika s úrovňou 51 percent priemeru EÚ v prepočte HDP na obyvateľa, po ôsmich rokoch dosahuje úroveň 75 percent tohto priemeru," zdôraznil s tým, že Slovensko využíva výhody jednotného trhu, slobodu Schengenského systému a stabilitu eurozóny.

Integrácia podľa Figeľa zvýraznila postavenie Slovenska v Európe i vo svete. "Je ďalším dôvodom pre našu prirodzenú hrdosť a vlastenectvo, ale aj pre vedomie spolupatričnosti s ostatnými krajinami únie," poznamenal. Dodal, že Slovensko podporuje proces rozširovania EÚ na báze spoločných hodnôt a dohodnutých kritérií. "Je dôležité pamätať na obete úsilia o slobodnú, demokratickú a zjednotenú Európu a posilňovať zodpovednosť za jej charakter a budúcnosť. Vývoj spoločnej Európy dnes závisí aj od Slovenska," uzavrel Figeľ.
 

Vyberte región